Knockando's kennel ligger 2,5 mil utanför Göteborg i Härryda kommun. Jag som har kenneln heter Ruth Lintonsson. Jag bor här tillsammans med man. Våra barn är vuxna och utflyttade. Innan vi köpte vår första Leonberger så bodde det en Goldenretriever tik och Grand Danois hemma hos oss. Själv växte jag upp med en Mellanpudel och en Kungspudel. Vi köpte vår första Leonberger 1991 från Garplyckan's kennel Garplyckan's Eclair av Jarko. Hon fick ett cert. Hon hade totalt 4 kullar och bara en av de 3 tikarna som vi hade från henne gick i avel.

 

Leonbergern är en fantasisk hund som är lätt och rolig att leva med. Det är inte ovanligt att man skaffar sig fler än en Leonberger, och vi är inget undantag.

 

Lite Historia om Knockando's Kennel

Den första valpkullen föddes 1993, och det var en otrolig upplevelse. Jag sökte kennelnamn till kull nummer två som föddes1995, där behöll jag en tik Knockando's Year of Bologna. Bologna blev svensk champion och mamma till två kullar. Med både Bologna och hennes mamma Eclair jobbade jag en hel del lydnad. Från Bolognas första kull behöll vi Knockando's Eitelsbach By Heart på foder. När hon fick valpar behöll vi en tikvalp och satte också henne på foder, men den tiken kunde vi inte använda i avel.

Jag köpte min tredje tik 1995 från Mälarlejonets Kennel  Mälarlejonet Lolita Pop. Hon blev sedan också våran stamtik. Lolita Pop fick tre kullar andra kullen 2000 blev Knockando's Hessiche Grand Cru kvar och i tredje kullen behöll vi Knockando's Imperia Original. Hessiche lyckades ta två cert innan vi sluta ställa ut henne. Hon fick två kullar och ingen av de två foder tikarna som kom från dessa kullar, har vi använt i avel.

Imperia var Svensk champion, hon hade godkänt SOR-prov och hon fick två valpkullar, från första kullen har vi Knockando's Donna Les Preuses "Precious" och Knockando's Lady Neuchatel, Chatel hade ett Cert och en BIR placering och flertalet placeringar i bästa tikklass.

Neuchatel har haft en kull från den kullen kommer våran tik Knockando's Winther in Salinas. Namnet kommer från ett vindistrikt men Winther är mitt flicknamn, detta bär hela kullen som en hyllning till min pappa som gick bort i samband med att denna kullen föddes. Salina hade fram till 1 års ålder 4 BIR valp placeringar. Hon har sedan fortsatt sin framgångsbana. WW2011 i Paris blev hon 2 bästa tik R-cacib tog CAC båda dagarna blev bästa tik dag 2 och Franskchampion, 14 dagar efter sin tvåårsdag tar han 4 Championat och 2011års Norskvinnar titel. Hon är en uppåtstigande stjärna. 2012 blir hon KBHV-12, INTuch och vinner i Leonberger blir årets Klubb segrarinna 2012, fantastiskt allt detta innan hon fyller 3 år. 2013 blir Salina 1 GULDLEJONNINA trots sparsamt utsällande vinner hon. I Danmark vinner hon specialen och får ett danska leonbergerclubbens klubbcert. Hon avslutar året med att bli mamma till 12 valpar.

Här deläger vi en tik Knockando's XO De Luze Fine och 2017 tar vi en kull på Luzy hon får 4 valpar och vi behåller en liten tjej hemma

Knockando's Application.O.C.Almansa en rolig tik som både är snygg, lyhörd och gillar apportera, det skall bli roligt att få ta ut henne i ringarna. Från XO- kullen sparade vi också en kille hemma Knockando's XO Meukow Gold Panther en underbar kille som är en fin representant för kenneln. Han har tre cert i Sverige ett i Italien och ett i Danmark vid två års ålder flyttar han till England och är kvar där.

Från Salinas andra kull har vi sparat en pigg och glad tjej Knockando's Yin Tiger of Villany på sin första utställnig blev hon BIS valp på svenska leonbergerklubbens special där domaren sa att hon hade rörelser som var svåra för någon att konkurera mot. Hon blir Nordisk junior vinnare 2015. Hon ställs i både Danmark, Frankrike, Tyskland med bra resultat och på Crufts 2016 blev hon 2 i juniorklassen. 2 gammal är hon svensk, dansk,,norsk och nordiskchampion och har 3 CACIB och 2 R-cacib. Hon tar SOR-provet oktober 2017 och hinner 4 tävlingar sommaren 2018 där hon vinner en i startklassen.Vi är stolta över denna fantastiska tjej, hon är framtidens hopp inom flera områden. Salinas får ytterligare en kull där vi har en tikvalp kvar på foder Knockando's Zagora Af Salinas det skall bli spännade att se hur hon utvecklas.

Salinas har dessutom fortsatt sin karriär som veteran och blir Världsveteranvinnare, Beleluxveteranvinnare och Holländsk veteranchampion på World dog show 2018 i Amsterdam.

 

Precious som är den äldre av de två tikarna vi sparade efter Imperia var väldigt framgångsrik i utställningsringarna, Svensk och Norsk champion  2,5 år gammal, 9 svenska cert och 1 norskt cert.

2.8 år tar hon sin Nordiska champion titel i Danmark och det Danska championatet. November innan hon blir 3 år blir hon Polskchampion på världsutställningen i Polen med R -cacib. Innan 3 års ålder är hon Champion i 4 länder samt har en Nordiskt Championat titel, hon har 8 CACIB i 3 länder och 4 R-Cacib. Det Internationella championatet tar hon 2008. Hon toppar guldlistan tre år i rad, Guldlejoninna 3:a 2005, 4:a 2006, 5:a 2007. Tyvärr förlorade vi henne alldeles för tidigt. Hon fick en kull, från den kullen kommer Knockando's Precious Paarl. Paarl har 1 tyskt cert då hon blev Bästa öppenklass tiken på Leonbergerspecialen LG Baden i Leonberg 2009 och ett norskt cert. Paarl hade dessvärre ED1 så hon gick inte i avel även hon lämnade oss alldeles för tidigt.

2006 lånade vi in en syster till Imperia, tiken Knockando's Imola Original men vi beslöt att inte behålla någon valp i denna kullen.

 

2008 lånar vi åter igen in en tik denna gången  Precious syster Knockando's Donna Leia Loire och efter henne har vi hanen Knockando's QMP Quincy Red. Quincy var framgångsrik i utställningsringen redan som valp, han ställdes 6 gånger och placerar sig som BIR 5 gånger och BIM 1 gång. Han blev LG- Baden Club JUGENDSIEGER 2009 med Junior cert i Leonberg maj 2009, sitt andra cert fick han i Danmark sep 2009. 2010 tog han totalt 6 championat, 6CACIB och Köpenhamns vinnartiteln och slutar som 6 på guldlejonlistan. 2011 innan han fyller 3 år blir han Internationellchampion. Under de första 6 månaderna ligger han 1:a på Guldlejonlistan han slutar som 4 men blir Danska kennelklubbens Rasvinnare 2011. 2012 är han 3 på Guldlistan och DK-vinnare 2012. 2013 ställs Quincy nästan bara i Danmark han blir Danska kennelklubbens Rasvinnare 2013 och även Dk -vinnare 2013 han tar ytterligare ett clubbcert i Danska leonbergerklubben.Som veteran gör han succe i Danmark Sverige, Frankrike och Leonberg tyskland han skördar stora framgångar 2 år i rad blir han bästa veteran i Leonberg, Som veteranvinnare har han BIS placeringar och tar nordisk veteranvinnar titeln 2016, blir Tyskveteranchampion 2017. Han har 9 kullar med flera framgångsrika valpar, vi har en av tjejerna på kenneln.

 

2009 fick vi förtroendet att låna en av Hessiches döttrar Knockando's Kärlek Till Montalcino och hon fick en kull valpar med Knockando's Lord Nelson. Lorden som också är min uppfödning är Svensk, Finsk, Dansk, Norsk, Internationell och Nordisk champion, Köpenhamnsvinnare 09 och 11 han har även erövra titeln World Winner 2008 samt blev Bästa Svensk uppfödda hund 2008 och 1:a GuldLejonlistan 2008. Från denna kombinationen har vi tiken Knockando's Swedish Rossette på foder. Rossettes stora bedrift var att bli Europeisk junior vinnare 2010 i Slovenien. Vi har också Knockando's Swedish Riverina hemma hon har ställts som valp då hon blev bästa valp. Hon har en BIM placering med 1CAC. Riva har också haft en valp kull 2011 ur den kullen sparade vi Knockando's Princess Of Umbria hon är 4 generationen med prefixet Knockando's på båda föräldrarnas sida. Vi hade naturligtvis stora förhoppningar och drömmar för henne men tyvärr har hon anmärkningar på sin ena armbåge. 2012 föddes våran Knockando's Vinho Verde Un Classico en mycket speciell kille som har Italienska påbrå. Han var tyvärr inget avelsmaterial så han har flyttat från kenneln.

 

Våran första importerade hanhund kom från Danmark 1997 Le'lara's Gillian, även han blev svensk champion. Han fick totalt 8 kullar. Flera av hans avkommor har gjort fina prestationer inom bruks och några är svenska champions.

 

2004 var jag i England och hämtade hem Jocoldas Jasper Conran for Vannroy tyvärr har inte han kunnat gå i avel då det visade sig att han var steril. Jasper var redan Engelsk champion när han kom till Sverige inom kort tog han både det Svenska och Norska championatet. 2005 var han 2:a på Guldlejonlistan. Han blev Big 2 i Hässleholm och Big 4 på Bjerketravbana i Oslo samma år. Året efter blev han Dansk, Nordisk och Internationell champion. 2007 blev han Bästa Veteran på Nordiskvinnarutställningen Och 2008 är han 1:a på Guldvetranlistan. Även han hade godkänt SOR-prov han levde till han blev 10 år.

 

2012 inporterade vi ytterligare en hanhund denna gången från Polen Eminem Knockandos Grande Leonis Detta var väldigt spännande han var väldigt olik mina andra leonberger, då han var till färgen Lejongul. Naturligtvis hoppades vi på denna gossen men med stor sorg i hjärtat fick vi hjälpa honom över regnbågen på grund av grava höftledsfel på båda sidor bara nio månader gamal.

 

2018 har vi fött upp 27 kullar flertalet av dessa valpar har varit framgångsrika inom olika områden. Vi har flera hundar som toppat guldlistorna inom bruks, lydnad och vattenarbete. Flera hundar har blivit utställningschampion. Vi har också exporterat flertalet hundar till länder som England, Finland, Danmark, Norge, Usa, Polen, Litauen, Tjeckien, Belgien, Frankrike. 

 

I avel används hundar som är fri röntgade både på armbågar och höftleder. Avelshundarna skall också ha en genomförd mentaltest. De skall vara ögonlysta och ha minst en utställningsmerit. Det ligger också i mitt intresse att få följa avkommorna upp i vuxen ålder.

 

Jag ställer gärna ut mina hundar på utställningar, en kanske udda sport men som jag finner mycket glädje i. Det är också roligt att gå en kurser på brukshundsklubben, träna viltspår eller göra sim och räddningsprov.

Det föds ungefär en kull om året på kenneln. För att man skall ha tid och ork att ta hand om valpar och valpköpare på ett bra sätt. Valparna döper jag efter temat vindistrikt, som ett slags kännetecken.

Det är alltid kul att få se dessa valpar på träffar som jag arrangerar här på kenneln. Detta är också ett mycket uppskattat arrangemang från valpköparnas sida, ofta är det 15-20 hundar som sluter upp varje gång. Det brukar bli 1-2 gånger per år. Dessutom försöker jag att ordna gemensam röntgen och mentaltest. Vad det gäller Hd och Ed röntgen har vi över 60% röntgade hundar i våran uppfödning.

Jag tycker att mentalitet är viktig och försöker att samla varje årskull till mentaltest vid ett års ålder. Våran kennel har ca 43% av uppföda hundar mentaltestade, de är långt över vad som testas totalt i rasen. Alla dessa arrangemang är ju också viktiga i avelssynpunkt, att få se hur valparna utvecklas till stora vuxna individer.

Alla framgångar som vi haft är inte bara egen förtjänst, utan alla våra fantastiska valpköpare, så vore vi inte så framgångsrika i avelsarbetet eller resultatmässigt i ringarna, i vattnet och på appellplanerna. Ett stort tack till er all.

 

Naturligtvis vill vi träffas helt spontant också, över en fika eller kanske en liten promenad. Vänner är ju alltid välkomna.

Ruth Lintonsson,

Brusalavägen 10, 438 92, Härryda

Telefon: 070-3081538

E-Mail:knockandos@gmail.com